Fiske

Eventyrlig fiske i Tydal

«Det er fredag kveld, og alt ligger til rette for en etterlengtet fisketur. Vi vandrer rolig ned fra Patrusli, og frem til båten som ligger i sjøkanten. På skulderen hviler en gammel fiskeveske, fylt med allslags håpefulle agn og sluker. «This is a perfect night for fishing.» Min sveitsiske venn Stefan lyser av forventning, tross et langt liv som profesjonell fisker.

Timene går, og tre fine ørret ligger i båten, det er på tide å ta kveld. I det vi er klare til å dra, tvinger et siste napp seg frem. Det blir helt stille, tiden stopper, og jeg kan høre hjerteslagene mine øke. Stefan nikker, dette har han ventet på i 16 år. Jeg blir brått revet tilbake, da jeg kjenner noe stort befinne seg i den andre enden av snøret.

«Oh f**k, I do not know what to do, the net is to small» Stefan holder seg til hodet, med et blikk fylt av spenning og adrenalin. Vi bestemmer oss raskt, denne fisken skal opp i båten, uansett hva. Så begynner en lang drakamp, hvor fisken gir ingen tegn til overgivelse. Jeg holder meg rolig. Fokuserer. Puster. Drømmer.

Sjokket fyller kroppen, synet synker sakte innover to slitne fiskere. Nede i båten er den peneste fisk jeg noensinne har sett. «This is not a fish, this is Stugusjø monster» Vi setter oss ned i båten, puster, før seiersrusen slipper til. Lettet og utrolig pumpet etter en fantastisk opplevelse. Jeg konstaterer raskt, 9,5 kg og 95 cm uvirkelig brunørret. Ikke en skramme, et prakteksemplar, uvirkelig, perfekt.»

Slik beskriver Terje Aas Sæterhaug opplevelsen han hadde da han fikk storfisken, «The Stugusjø Monster», på kroken. Radioreportasje om Terje og storfisken kan du høre her. Storfisken er også godt dokumentert i ulike avisoppslag, trykk på bildet øverst til venstre under for å komme til artikkelen.

  

    

Tydal – et fiskeeldorado!

Den 66 kvadrat-km store Nesjøen/Esandsjøen er regnet som et av Nord-Europas rikeste røyevatn, og her er attraktivt isfiske om vinteren og båtutleie på sommeren. Neavassdraget starter i Tydal og renner ut i Selbusjøen. Elvene Tya og Nea regnes som noen av Europas beste ørretelver. Du kan også finne mindre elver som byr på spennende fiske for både unge og gamle fiskere. I tillegg finner du en mengde skog og fjellvann i spektakulære omgivelser der du kan være helt alene i din jakt på den gode fiskeopplevelsen.

De fleste fiskevatn i Tydal har blanda bestander av ørret og røye. I høgfjellet er det for det meste røye, men ørret forekommer. Elvene og en del mindre vatn har stort sett bare ørret. Kvaliteten på fisken kan variere, men de største elvene kan by på til dels svært godt ørretfiske. I de store, regulerte vatna, særlig Esandsjøen og Nesjøen, kan det være svært godt fiske etter røye, samt mulighet for grov ørret som lever av de store røyestimene.

I mange av de mindre vatna er det også fisk av fin kvalitet. I sjøene langs hovedvassdragene Nea og Tya finnes også lake som kan komme opp i fin størrelse. Visste du forresten at laken er en ypperlig matfisk?

Fiske kan bedrives til alle årstider, og hver årstid har sin sjarm og fiskemulighet. Våre store og røyerike vatn Nesjøen og Esandsjøen, har begge båtutleie. Her biter det gjerne på markdrag eller langdrag, eller kanskje på oter. Det er flere aktører som leier ut båt her, da det ikke er tillatt å benytte egen båt/kano/kajakk til fiske. Se «Båtutleie i Tydal» for mer info.
Det er attraktive områder for fluefiske i elvene Tya og Nea, og begge elvene er kjent for sin gode bestand av stor-ørret.
Ellers anbefales en tur til de mer høyereliggende vannene, der en kan belønnes med førsteklasses ørret og røyefiske i naturskjønne omgivelser. Kjentfolk kan fortelle om enslige fjellvatn med feit og fin fisk.
I de fleste store sjøer og dammer, kan en leie båt. I enkelte sjøer er det tillatt med oterfiske.

Teksten er hentet fra «www.jaktogfiskeitydal.no»

 

Her finner du fiskeguiden for Tydal

Her kan du lese om fiske i neadalen

Her kan du kjøpe Tydalskortet

Fiskekortpriser – Her finner du priser på ulike fiskekort.